Invitasjon til deltakelse i konkurransen "Årets o-kart 2024"!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 26. Des 2024

Har dere laget et kart dere er stolte av i 2024?


Over: Utsnitt av kartet Vatnestrøm som ble kåret til årets skogskart i 2023.



Dersom du, eller din klubb har gitt ut kart i 2024 som er veldig godt gjennomarbeidet og dere er stolte av, inviteres dere til å delta i konkurransen «Årets o-kart». 

 
 Gode orienteringskart er en forutsetning for at vi skal kunne løpe o-løp. Og det å utarbeide et o-kart er et stort og krevende arbeid, der det er behov for ekspertise hele veien fra laserdata via synfaring til rentegning.

 

Ved denne kåringen ønsker vi å inspirere og motivere til kvalitet i arbeidet med orienteringskart i alle ledd av produksjonen, samt å sette fokus på alle de flotte o-kartene som produseres i Norge hvert år.  
  
 I 2024 vil det være tre klasser i denne konkurransen; skogskart, sprintkart og skolegårdskart.


 Les mer om konkurransen og hvordan du skal gå frem for å delta: 
her





Løypenett for skiorientering på Sjusjøen!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Des 2024

Treningsmuligheter i romjulen.



Nå er det løypenett for skiorientering på Sjusjøen.
 
 Dermed er det altså treningsmuligheter i romjulen for de som ønsker.


 Det er laget en N-, B- og 2*A-løyper.

Fra torsdag 26. desember skal det være poster i N- og B-løypen.
 
 I A-løypene vil det ikke bli hengt ut noen poster.
 
 
 Du ser løypene nedenfor:

 
N-løype.pdf


B-løype.pdf

 

A-løype 1.pdf


A-løype 2.pdf

 

Hver person kan vippse 50 kr til skio-laget, for så mange utskrifter de vil. 
 
Vippsnummeret er 857542

Det er også verdt å legge til at de oransje-løypene er et nytt tegn som viser til at kutting mellom løypene ikke er lov.






Digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Purple Pen

Postet av Norges Orienteringsforbund den 25. Des 2024

Inviterer til kurs vinteren 2025.



Norges Orienteringsforbund inviterer til digitale grunnkurs i løypetegning OCAD og Purple Pen vinteren 2025.


 Følgende kurs tilbys:

  • Kurs i OCAD, 28. + 30. Januar 2025 kl 1800 – 2200, . Kurset går over 2 kvelder. Informasjon og invitasjon er lagt ut HER
  • Kurs i Purple Pen, 4. februar 2025 kl 1800 – 2200.  Informasjon og invitasjon er lagt ut HER

 

Hvert av kursene har 25 plasser.

 

Kursene foregår digitalt på plattformen Zoom. Alle må installerer programvare på sin PC/Mack og ha Zoom installert før kurset starter. Dette står forklart i invitasjonen.
 
Målgruppe/mål:
Alle fra 14 år og eldre som vil lære å tegne løyper i Purple Pen og / eller OCAD og anvende verktøyene til løypetegning for trening, skole-o, tur-o og o-løp. Kursene er grunnleggende.

 
Påmelding og frister:

Nytt er at påmelding skjer i Min Idrett.  Du logger deg på med din bruker i Min Idrett. Om du ikke har bruker, så oppretter du enkelt det ved påmelding.

 

Vi oppfordrer alle klubber til å få med deltakere og håper det vil være god interesse for å lære seg løypetegning i orientering.


Mer informasjon om kursene finner du i invitasjonene: HER (Purple Pen) og HER (OCAD)






God Jul!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 24. Des 2024

Norges Orienteringsforbund ønsker alle en God Jul og Godt Nytt År!




Norges Orienteringsforbund takker alle for innsatsen – både i og utenfor løypa – i årets som har gått.
 
 
 Ønsker God Jul og et Godt Nytt År til alle våre medlemmer, samarbeidspartnere og frivillige rundt om i landet.

 

Og om en skal dømme av terminlisten blir det ingen God Jul – eller Romjul – for enkelte uten litt postjakt. Det er flere muligheter for dette rundt om i landet - både 2. juledag og nyttårsaften, så blir det første riktig store arrangementet i 2025 verdenscup i skiorientering på Sjusjøen fra 10. – 12. januar.

 




Inne-orientering i Larvik!

Postet av Norges Orienteringsforbund den 23. Des 2024

Vestfolds innendørs serie fortsatte på Fagerli skole i Larvik.


Over: Bjørn Ivar Langerud (Porsgrunn OL) fant veien ut og runder hjørnet i full fart.

Under: Espen Raastad (Skien OK) leser passasjen gjennom labyrinten.


(se løype og løsning på karttegning i bunnen)


Lørdag 21. desember arrangerte Larvik OK sitt første inne-o-løp. Arena var lagt til Fagerli skole – en skole som er relativt ny og som har mange finurlige vinkler og trapper.

 

Løypelegger hadde laget to utsnitt og løypene var planlagt slik at de enkleste løypene kun foregikk i 1. og 2. etasje, mens de mer avanserte løypene også fikk en tur opp i 3. etasje og ned i en liten kjeller. På en enkel måte kunne man da lage mer intrikate passasjer og labyrinter uten at dette ble for vanskelig for de enklere løypene.

 

Tradisjonelt snakkes det om at sprintkart er ferskvare. Til sammenlikning blir vel innekart da å betrakte som frysevare på en varm sommerdag. Da løypelegger ankom arena fredag ettermiddag, måtte samtlige klasserommene tegnes om pga endret bordplan. Det er selvsagt mulig å presentere et kart uten at bordene tegnes inn, men som fersk inne-orienterings-karttegner-rekrutt, ble fristelsen for stor til å gjøre nettopp dette. Det ga en liten ekstrajobb på tre timer med PC på armen. Klasserommene ble resynfart og tegnet inn on-site.

 

Så, endelig ferdig med resynfaring, måtte løypene endres ditto. Det høres så greit ut, men husk på at endring av en posts plassering ofte medfører at forbindelseslinjene ender opp med å kutte over andre poster, noe man helst vil unngå. Der kverka vi nok en time...

 

I planleggingsfasen av serien drømte vi om 50 påmeldte til hvert løp. Da Stokke IL arrangerte seriens første løp siste dagen i november hadde formidable 94 personer kloret navnet sitt på startlista. Vi begynte derfor å heve terskelen for drømmene våre til magiske 100. Påmeldingen gikk noe tregt i begynnelsen, men siste uka tok det av og da kartene gikk i trykken en gang utpå natta før løpsdagen sto telleverket på 119. Deretter ramla det inn ytterligere noen etteranmeldinger og fasiten ble 126, noe vi må si oss svært godt fornøyd med fire dager før jul.

 

Utpå formiddagen strømmet det til med folk, og løypeleggers/løpsleders nerver var nok litt i høyspenn. Nytt kart, nytt konsept og svært mange detaljer å huske på. Det ble flittig notert i huskelista på mobilen, ikke minst for å skulle huske hvordan alt skulle tilbakestilles på skolen da alt var over.

 

Løperne ble gitt flere typer utfordringer. Ikke bare etasjebytte, men også passasjer med ensrettet løpsretning og ulike former for labyrinter. Noen fikk testa grensen for egen frustrasjon, andre satte av gårde, men hadde lest feil og fikk en ekstra runde for å lappe på fadesen. Kort oppsummert så er ikke inne-o en aktivitet med mye fart, men handler om å lese kartet og finne mulig trasé mellom to poster. Tilbakemeldingene fra publikum var udelt positive. Likevel har det dukket opp spørsmål i etterkant om hvordan man egentlig skal tolke trapper og avsatser på slike kart. Derfor har vi her lagt ved en liten skisse, som kanskje kan være til nytte for framtidige løpere ved neste korsvei.

 

En liten ting som bør nevnes, er at vi opplevde to tilfeller der løperne tydelig vis ikke hadde skjønt forskjellen på å åpne en ulåst dør - med dørhåndtak - og det å faktisk låse den opp - låseknott. Sistnevnte medførte at dører som var tegnet stengte, plutselig var åpne. Da inne-o er nytt for de fleste, valgte arrangøren like vel å ikke diske noen for dette.

 

Helt til slutt kan vi jo nevne at ikke all trim trenger å være fysisk. Hjernetrim sies å være det utlimate tiltaket for redusert risiko for demens. Så, sitt ikke hjemme i sofaen, men bli med på den nye trenden med inne-o!


Resultater

 
Se løypen nedenfor:



Nedenfor ser du hvordan en har løst tegning av trapper og etasjeskiller.