TIL MINNE om tidligere kretsleder Egil Ronæss som døde 7. juli

Postet av Vestfold og Telemark Orienteringskrets den 6. Aug 2019

IMG_7054.jpeg

Skrevet av Anna Meen

V/ Leder i Telemark orienteringskrets, Kjell Meen 

 

Kjære Anne-Lise, Janicke, Morten, Anette og Mads, og alle dere som er her på minnestunden etter Egil.

Som leder av Telemark Orienteringskrets ønsker jeg å bære fram noen ord til minne om Egil, som ledet kretsen med stødig hånd og stor entusiasme fram til 2015, da jeg tok over. 

Orienteringsmiljøet i Telemark har mistet en vennlig og dyktig leder og administrator og en ivrig o-løper, og er i stor sorg. 

Som sagt er O-idretten er en relativt liten idrett og det blir ekstra merkbart når en som har vært sentral i o-miljøet i Porsgrunn og Telemark nesten 50 år blir borte.

Fra en oppvekst i Trondheim i 1950-årene, hvor bl.a. orientering var en del av interessen, til jobbmiljø i Porsgrunn med avbrudd av andre steder, var o-idretten og o-miljøet hele tiden viktig både for Egil og Anne Lise og etter hvert også alle de fire flotte barna.
De var aktive og hadde en meget stort kontaktnett innen O- idretten. 

Egil kom raskt inn i ledelse i Porsgrunn O-lag. Han ble formann allerede i 1976, ett verv han hadde til 1981. Dette har Magne Klovning allerede snakket så fint om. 

Etter noen boår på Vestlandet og i Bærum flyttet Egil og Anne Lise tilbake til Porsgrunn i 2000. 

I 2006 overtok han som leder av Telemark Orienteringskrets, ett verv han hadde til 2015. Ingen andre har innehatt dette vervet så lenge som han.
Egil hadde en stø og tydelig hånd på ledervervet, og bidro til at o-idretten i Telemark fikk gode rutiner i forhold til klubbene. Han var tidlig ute med å foreslå at Telemark og Vestfold O-krets skulle slås sammen, et større arbeid ble satt i gang for å få til dette, men de to kretsene var ikke modne til å gjennomføre dette den gangen. Men arbeidet som ble lagt ned da, brukes i dag i en fornyet prosess i forbindelse med regionsreformen hvor Vestfold og Telemark blir ett fylke fra 1.1.2020 og Vestfold Telemark O- krets sannsynligvis blir en realitet. Egil var klok og framsynt også i dette arbeidet.
Egil var en ekte og sann orienteringsmann.
Vennlighet og hans gode latter var hans varemerke og bidro til at hans store kunnskap og ledelsesferdighet nådde fram. 

Han promoterte o-idretten med styrke overfor myndigheter og befolkningen generelt. Egils utgangspunkt var at flest mulig burde være i bevegelse og drive med aktivitet i skog og mark.

I så måte er o-idretten ideell. Her trenes både mental og fysisk kapasitet.
Og O-idretten er en samfunnsmessig billig idrett og en idrett som kan utøves
hele livet, slik Egil praktiserte orienteringssporten i inn og utland. 

Telemark Orienteringskrets takker Egil for hans altoppslukende innsats for idretten og lyser fred over hans minne.
Han vil bli dypt savnet. 

IMG_7054.jpeg

 

Skien 6.8.19
Kjell Meen
Leder Telemark Orienteringskrets